Morčatologie.cz: Máme rádi zvířata, milujeme morčata

Jídelníček

Obsah stránky:

Seno

Seno je nejdůležitější složkou jídelníčku domácích morčat. Proč je důležité, aby měli k senu přístup 24 hodin denně?

Seno je pro naše morčata hlavním zdrojem celulózy - sacharidu(cukru), který umí zpracovat jen býložravci. U různých druhů býložravců probíhá proces zpracování několika způsoby. Jak to dělají morčata:

Nejprve stéblo pečlivě rozžvýkají - to zajišťuje obrušování zubů, které jim neustále dorůstají (hlavně stoliček). Během trávení celulózu nerozloží, projde jejich zažívacím traktem nenarušená, k natrávenině se ale přidají důležité enzymy a "hodné" bakterie. Tato směs vyleze ze zadečku ve formě chutného "papacího" bobku. Ten si morče vezme přímo z řitního otvoru do tlamičky a zbaští. Díky bakteriím a enzymům se celuloza rozkládá na jednodušší sacharidy, které už mohou být v žaludku rozloženy bez problémů až na glukozu. To je nejjednodušší cukr, který přechází do krve a tělo ho dál využívá k získání energie.  A té morčata potřebují hodně, mají rychlý metabolismus! 
Seno je také hlavním zdrojem vlákniny. Vlákninu nám doporučují reklamy a dietologické příručky. Co to vlastně je?
V "zelené" potravě jsou dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná, obě jsou důležité!
Rozpustná vláknina v trávicím traktu rychle bobtná (váže na sebe vodu) a rozkládá se. Tím zvětšuje objem potravy v žaludku a urychluje pocit nasycení, reguluje trávení tuků a sacharidů - je tedy důležitý příjem velkého množství rozpustné vlákniny, aby morče netloustlo! A navíc působí jako porebiotikum - potrava pro hodné trávicí bakterie.
Nerozpustná vláknina se často označuje jako "kartáč", který pročišťuje střeva od jiné potravy, aby se nerozkládala dlouho a nevznikaly tak plyny a další škodlivé látky. Posouvá potravu dále a protože se nerozkládá, zvětšuje množství stolice a tím "ředí" množství škodlivin, hlavně v tlustém střevě.
Seno je poměrně chudé na energii. Představte si, že byste se, stejně jako morčata, celý den jenom ládovali, ale jen dobrotami. Jak byste za chvíli vypadali? Proto je důležité, aby všechnu zeleninu, ovoce, případně jiné čerstvé dobroty morče prokládalo velkým množstvím sena. 
Repetitio est mater studiorum - nebo-li - Opakování je matka moudrosti. Tedy ještě jednou, proč je seno pro morče životně důležité:
  • Zdroj energie
  • Prebiotický účinek
  • Pročišťuje střeva
  • Urychluje odchod odpadních látek z těla
  • "Dietní" význam

Jak poznáme kvalitní seno?

  • Nemusíme ho žvýkat, asi bychom toho moc stejně nepoznali. Stačí nám k tomu dva smysly - čich a zrak.
  • Pokud seno kupujeme balené ve zverimexu, dobře si ho prohlédneme - mělo by být zelené až šedozelené, může obsahovat různé bylinky.
  • Nesmí být plesnivé nebo zapařené. Pokud je obal celý potištěný a nemůžete si obsah dobře prohlédnout, takové nekupujte - ze zkušenosti mohu říct, že bývá nekvalitní. Nesmí obsahovat hlínu a jiné nečistoty.
  • Když balení otevřeme, musí krásně vonět, pokud cítíte zatuchlinu, jděte ho vrátit do obchodu nebo vyhoďte!
  • Poslední kontrola se týká prašnosti. Pokud seno taháte z balíku a práší se ze něj tak, že Vás to dusí, je špatné a výrobce Vám prodal pěkně zabalený odpad nebo staré seno,které se už rozpadá. Kvalitní seno je prosévané. Prašné může způsobovat dýchací obtíže i alergické reakce.
  • Je také potřeba zkontrolovat při koupi datum spotřeby na obalu.

Jaké značky můžeme doporučit?

Kvalita sena se může měnit podle počasí během sklizně a sušení či dobrého/špatného skladování během přepravy a v obchodech. I seno obvykle dobrého výrobce může být někdy horší, kontrolujte proto při nákupu každý balík!

  • JR Farm
  • Seno z Železných hor (Eko seno)
  • LIMARA
  • Věšinou bývají slušné kvality sena z českých hor. Hodně ušetříte koupí balíku sena od místního soukromníka.
  • Nejvíce se samozřejmě vyplatí nasušit si vlastní, pozor ale na jedovaté byliny - ještě před posekáním je třeba louku projít, zda tam neroste nějaký "neřád".

Sušení domácího sena

Už víte, jak na to a nezapomeňte ráno, odpoledne a večer zkontrolovat, zda mají Vaše morčátka plné seníky. :-)

Autor: PZS
Editor: Eva Blažková

Zpět na obsah stránky.

 

 

 

Zelenina

Zelenina je další důležitá složka potravy, hlavně v zimním období morčeti nahrazuje přirozenou potravu – luční tráva, byliny.

Morčatům dodává důležitou kyselinu askorbovou (vitamín C), minerály, potřebnou vlákninu a další vitamíny. Je zároveň velkým zdrojem vody – to je častý důvod, proč morčata nepijí. Voda přijímaná ze šťavnaté zeleniny jim stačí, nemají důvod dalšího příjmu z napáječky, či misky.

Denní dávka zeleniny odpovídá jednomu šálku, tedy asi 200g. Musíme brát v potaz – velikost, věk a zdravotní stav jednotlivých zvířat.
Je dobré sledovat, jestli podávaná zelenina neobsahuje příliš mnoho vápníku nebo vitamínu C, pokud ho přidáváte i do vody nebo v prášku - více v sekci: Vitamín C. Vždy je však lepší přírodní, než synteticky vyrobený vitamin.

Základní zásady:

  • Zeleninu před podáváním pečlivě umyjeme teplou vodou - důležité zejména u kupované zeleniny.
  • Dáváme pozor, aby se zelenina nezapařila - morče by se mohlo snadno nadmout a zemřít.
  • Skladování je nejlepší na suchém, chladném a temném místě - jako je lednice, spíž.
  • Nikdy nepodáváme zeleninu studenou přímo z lednice, mohla by u morčat vyvolat průjem. Vždy ji necháme ohřát na pokojovou teplotu.
  • Denní dávku zeleniny nepodáváme najednou, mohla by způsobit zažívací potíže - ale rozdělíme si ji na více porcí. (Já dávám celodenně po kouscích)
  • Bereme ohled na zdravotní stav morčete. Morčeti se zažívacími potížemi nedáme nadýmavou a vodnatou zeleninu.
  • Nikdy nepodáváme shnilou a zkaženou zeleninou, nebo žlutými listy.
  • Vyhýbáme se chemicky ošetřené zelenině a jejím částem.

V následujících tabulkách naleznete zeleninu řazenou, podle toho, jak často je vhodné ji podávat. V tabulkách jsou vypsány i nutriční hodnoty a poznámky. Všechny nutriční údaje jsou z: USDA Nutrient Database

Podáváme denně:

Zelenina Gramy Cukr/g Vitamín C/mg Vitamín A/µg Vápník/mg Fosfor/mg Sodík/mg Hořčík/mg Zinek/mg Poznámka
Celer řapíkatý 64g 0,86 2 14 26 15 51 7 0,08 Působí protizánětlivě a močopudně, zpevňuje cévy.
Kopr vonný 1g asi 1větvička - 0,08 77 2 1 1 1 0,01 Výborný na zažívací potíže
Kukuřičné listy

Podáváme sušené i čerstvé, ale chemicky neošetřené
Pro denní podávání jsou vhodné zejména traviny, které naleznete v sekci Traviny a byliny.

Podáváme téměř kažkodenně:

Zelenina Gramy Cukr/g Vitamín C/mg Vitamín A/µg Vápník/mg Fosfor/mg Sodík/mg Hořčík/mg Zinek/mg Poznámka
Celer bulvový 100g 1,34 3,1 22 40 24 80 11 0,13 Působí protizánětlivě a močopudně, zpevňuje cévy.
Ledový salát 15g asi jeden velký list 0,30 0,04 4 3 3 2 1 0,02 Nepodávat ve velkém množství, raději volíme Salát římský
Paprika červená 100g 4,20 127,7 157 7 26 4 12

0,25
Paprika zelená 100g 2,40 80,4 18 10 20 3 10 0,13
Paprika žlutá 100g - 183,5 10 11 24 2 12 0,17
Římský salát 6g asi středně velký list (vnitřní list) 0,07 0,2 26 2 2 4 1 0,11 Podáváme postupně, ne velké množství najednou.

Podáváme 2x-4x do týdne:

Zelenina Gramy Cukr/g Vitamín C/mg Vitamín A/µg Vápník/mg Fosfor/mg Sodík/mg Hořčík/mg Zinek/mg Poznámka
Brokolicové listy 100g 1,48 93,2 16000 48 66 27 25 0,40
Fenykl bulva 100g 3,93 12 963 49 50 59 17 0,20 Výborný na zažívání
Mrkev kořen 100g 4,74 5,9 835 33 35 88 15

0,24
Mrkvoná nať Jeden šálek 0 10% 110% 2% - - - -
Okurek se slupkou 100g 1,67 2,8 105 16 25 2 13 0,20 Podáváme opatrně, ve velkém množství může způsobit zažíací potíže
Petrželová nať 10g asi jedna větvička 0,9 13,3 842 14 6 6 5 0,11
Rajčata cherry 16g 2,04 1,11 0,48 2,06 3,33 0,6 1,8 - Zelené části rajčat obsahují jedovatý solanin

Tisk stránky | Kontakt